Книги за трудни моменти за душата

поезия, мъдрости и как да гледаш на живота като на нещо хубаво

Книга на утехата

Книга на утехата

Мат Хейг

Освен че е написал страхотни коледни книжки, чрез които го открих, Mат Хейг е страдал от сериозна депресия и е имал мисли за самоубийство през доста дълъг период от живота си. В тази книга споделя мъдростта, която е открил по пътя си. Написана е под формата на несвързани една с друга кратки глави, пълни с късчета мъдрост, цитати, примери, дори и рецепти и списъци с песни. Може да се чете всякак и най-вече, когато имаме нужда от напътствие или съвет. 

„Странен е парадоксът, че някои от най-ясните, най-утешителните уроци в живота си учим, когато сме на дъното. Но ние никога не мислим толкова за храна, колкото когато сме гладни, и никога не мислим за спасителни салове, освен ако не сме изхвърлени зад борда.“ стр.5

Книгата в Goodreads.

Почти не чета поезия, а на английски означава, че можете да се доверите на мнението ми още по-малко, но поезията на Зебиан и темите в нея са ми много близки – като човек, който се е борил с негативни мисли и трудни чувства, и лесно се припознавам в много от нейните образи. Освен това е лесна и разбираема и подходяща за четене и в трудни моменти. Или особено тогава.

„Sadly ever after
happens too
when we find it so hard to
let go of what we invested
so
much
time
in.“

Kнигата в Goodreads.

 

The Nectar of Pain

The Nectar of Pain

Najwa Zebian

Дзен хайку

Дзен хайку

Джонатан Клемънс

Наистина красиво издание с тактилна корица, което намирам за особено важно, когато искам да съм свързана с момента и с настоящето. Майсторите на хайку събрани в една книжка, те карат да преживяваш света и природата по начин, който ни е дълбоко познат и все пак много далечен. И в един момент започваш да виждаш нещата около себе си по нов, различен начин, да виждаш неща, които искаш да опишеш, и да мислиш в стихове.

Книгата в Goodreads.