Kакво е read-it-later приложение

В буквален превод read-it-later означава „прочети по-късно“. Тоест приложенията от този тип позволяват да запазим статии и материали, които намираме в нета, за четене в по-късен момент.

Много са удобни ако попаднете на интересна статия, която със сигурност искате да прочетете, но точно в този момент влизате в среща или имате краен срок. Вместо да я оставите като отворен таб в браузъра си, можете да я изпратите към едно от тези приложения чрез бутон в браузъра и да забравите за нея, докато не ви остане свободно време за четене.

А когато имате време да почетете, ще имате вече подготвени интересни статии, които предварително сте селектирали и няма да се чудите какво да четете или да губите време с нещо скучно или безсмислено.

За мен лично това е и единствения начин да имам обозримо количество отворени табове в браузъра си.

Предимства и функции на read-it-later приложенията

Концепцията не е никак нова – първата версия на Pocket, наречена Read it Later, съществува от 2007 г., а Instapaper е създадено през 2008 г. В последните години обаче преживяват сериозно развитие, появи се конкуренция и стават все по-удобни за хората, които четат постоянно.

От едно днешно приложение освен възможността да запишете статия за по-късно, очаквайте и куп допълнителни функции, които правят четенето още по-лесно и удобно. Приложенията вече четат различни формати, имат вграден text-to-speech (можете да слушате статията, която сте харесали, вместо да я четете), премахват рекламите, дават възможност за подчертаване, писане на бележки и слагане на етикети – така че далеч не са само за четене вече. Можете да изпратите дълъг мейл към такова приложение.

Вече има такива, които четат RSS фийдове (ако сте ползвали Google Reader или Feedly тогава сте запознати какво е фийд – приложението автоматично тегли новите статии в даден сайт, който следите, така че не е нужно да пращате статиите ръчно), или дават възможност да се абонирате за нюзлетър директно в тях, или дори да гледате видео с текст.

Често ще откриете и възможности за споделяне – в социалните ви профили, но също така някои предлагат възможност за генериране на собствен фийд и възможност да ви следят, или да споделяте бележките и цитатите, които сте си отбелязали.

Лично аз използвам Pocket съвсем скоро след като го пуснаха, така че имам дългогодишен опит с този тип приложения, но едва напоследък виждам наистина сериозна полза от тях по две причини – вече мога да ги използвам на всичките си устройства, и ми дават възможности, които нямам или са по-трудно достъпни, ако чета директно от сайта, в който съм открила статията. И точно заради тези възможности реших да споделя опит и мнение и да ви предложа да опитате да ги включите в арсенала си с инструменти.

1. Pocket

С това приложение имам най-дълъг опит. Първоначално беше вариант единствено за статии от сайтове, които не следя, защото тогава бях основно фен на RSS четците на фийдове.

Днес обаче Pocket има прекрасно и много добре развито вътрешно пространство, в което да откривате нови неща за четене, в съчетание с приятен интерфейс. Дава възможност за организация на статиите с етикети и колекции, а ако изберете платена версия, можете да търсите и във всички тях.

От друга страна подчертаванията са трудни и не са променяни от години, при това са ограничен брой ако сте на безплатна версия, и няма възможност за записки.

Ако целта ви е да откриете повече неща за четене и изобщо да четете повече по темите, които ви интересуват, това е вашето приложение.

2. Instapaper

Ако обаче четете, за да извлечете информация от статиите, които сте запазили, много по-добре ще е да имате възможност да четете, подчертавате и пишете бележки. Нещо, което не е на фокус при Pocket.

Ето защо, когато се сдобих с iphone в крайна сметка се преместих от Pocket на Instapaper. (Вече имат приложение и за двете платформи, така че не е нужно да избирате).

Instapaper е проектиран за четене без разсейване и въпреки, че и те имат опция за откриване на нови материали за четене, това нито е фокус, нито е силната страна на приложението. Тук липсва цвят или картинки и екранът е напълно изчистен, на фокус е единствено текста. За сметка на това можете да четете, подчертавате и пишете бележки за текста, който четете. А ако използвате платената версия, нямате ограничения и в количеството бележки (бързо минах на нея, признавам си).

Можете да организирате статиите си по папки, а търсачката търси навсякъде и е доста бърза. Другото голямо предимство за мен е, че не ме разсейва с допълнителни неща или предложения за още статии. Списъкът ми за четене и така обикновено изглежда безкраен.

И честно казано бях щастлив и доволен ползвател на Instapaper, докато не попаднах на:

3. Matter

…и започнах да се чудя дали Instapaper ще остане фаворит. Matter прави всичко, което и Instapaper безплатно (от 15-ти януари въвеждат платени планове), но също така може да се абонира за нюзлетър или да изтегли такъв директно от мейла ти.

Най-интересната особеност тук, е че приложението поставя на фокус не сайтовете, а авторите, които четете. При това може да анализира вече записаните ви статии (дори и ако ги прехвърлите от друго приложение за четене), да определи кои автори четете най-много и да ви подкани да се абонирате за тях. Освен това дава възможност да се абонирате за бюлетини директно и да ги получавате като фийд в приложението, което ще освободи мейла ви от дълги текстове.

Предвид, че съм записана за бюлетините на няколко много пишещи автори, това се оказа прекрасно за мен, така че няколко месеца използвам Matter и Instapaper едновременно – първия за четене на бюлетини и статии около техните теми, втория за всичко останало.

Друга много удобна възможност са интеграциите не само с други приложения за четене или мейл клиенти за получване на информация, но и тези, към които приложението може да изпраща данни: изпращането към Kindle е въпрос само на малко начална конфигурация, а освен това може да изращате към Notion, Obsidian, Roam Research и Loqseq. От последните ми лиспва Evernote, което е моето предпочитано приложение за бележки, но дори и това може да се прескочи ако използвате Readwise, за който ще пиша в друг момент.

Накрая обаче искам да споделя за най-новата си находка и вероятно приложението, което ще стане основното ми за следващата година:

4. Reader

Reader е най-новото допълнение в света на read-it-later приложенията. Излезе практически току що и все още е в бета версия, макар че трудно можете да разберете че е бета, ако го изтеглите и използвате.

Разработка е на Readwise, които ползвам заради прекрасната възможност да събира всичките ми подчертвания и бележки на едно и също място. Екипът работи целенасочено да улесни живота на компулсивни читатели като мен, така че веднага реших да проверя какво са направили и признавам, наистина продължават да подобряват и правят живота по-лесен.

Reader е пълен с възможности – съдържа общо взето всичко, което има и в досегашните приложения, но освен това и куп подобрения: чете туитове, мейли, пдф-и, книги, видеа, разпознава фийд, може да се абонирате за нюзлетър директно там, прави автоматични съдържания на докумените, които четете, както и транскрипции на видеата, които сте запазили (безценно за тези, които възприемат по-добре писмен текст като мен), прави подчертаването и бележките още по-лесни и дори дава възможност да четете бележките в белите полета отстрани, което досега не съм срещала.

Освен това в момента работят и по използването на изкуствен интелект, който ще направи четенето още по-лесно и удобно, особено, бих казала, за тези, на които английският не им е роден език. И, разбира се, може да се намери за всички платформи. Нямам никаква засега, но вероятно ще бъде платен или ще влиза в абонамента за readwise, но ако четете много, от различни ресурси и се стремите да съберете информацията на едно място, това може би е вашето решение. Така че ви препоръчвам да опитате да минете през onboarding процеса (ако нямате readwise профил) и да пробвате докато е възможно да го направите безплатно (Readwise нямат безплатна версия, каквито имат Instapaper i Pocket и предполагам, ще продължат със същия модел и за Reader), защото това е най-напредничавото приложение, което съм откривала досега за четене.

Ако използвате вече някое от изброените приложения и искате да пробвате друго, знайте, че всяко от тях има предвид предишните и всъщност можете лесно да прехвърлите информацията си от едно в друго ако свържете профилите си. Аз лично в момента захранвам Reader през Instapaper защото все още не съм готова да премина изцяло на него.

Надявам се да ви е полезно, да намерите начин да четете лесно и без разсейване и ще се радвам да споделите собствения си опит или предпочитания с мен! (и ако текстът ви се види дълъг, изпратете го приложението си за четене по-късно!)