Днес бях приятно изненадана от публикуването на едно интервю за Иванка Могилска и нейната рубрика в блога Свободна практика, което се случи още през лятото. Знаех, че ще излезе през декември, но бях забравила за него. Съответно имах възможността да го прочета на свежо и да видя колко много се повтарям и какво съм пропуснала.

Поканата дойде от Александра Джандева, с която се запознахме в инстаграм, където и двете започвахме нови проекти по едно и също време – тя беше сред първите хора, които ме подкрепиха когато започнах @anndimdigital и съответно беше силен мотиватор да продължавам.

Ако трябва да съм честна, от години, когато обяснявам какво правя, хората кимат и казват „фрийлансър“, но на мен ми е трудно да се свържа с тази дума, въпреки че реално работя точно така. Така че интервюто беше малко предизвикателство за мен, но се радвам, че се е получило с повече полезни съвети, отколкото си спомнях.
Ако работите самостоятелно или се чудите дали да опитате, прочетете го тук, а и направо изчетете всичко в блога, защото си струва. Чета го от години, но напоследък е наистина пълен с полезна информация и ресурси.

Опитах се да споделя най-важните неща, които съм научила или в които съм се убедила с опит – като се започне от комуникацията с клиенти до това какво ти трябва всъщност, за да се справяш ако работиш за себе си, но забелязах, че съм пропуснала нещо важно и по този повод пиша сега.

Става дума за едно много важно умение на тези, които работят от вкъщи – умението и знанието как да превключват между различни контексти.

Дори и да не работите от вкъщи, има вероятност да сте опитали малко от този начин на живот в началото на пандемията и със сигурност сте забелязали колко трудно е понякога да разбереш, че работния ден е свършил, или пък да влезеш в работен режим сутрин. Да сте си вкъщи има куп предимства – най-вече отпада нуждата от ставане рано и пътуване до работното място, но също така има и недостатъци.

След известно време работа от трапезарната маса вече не я свързвате с приятни вечери със семейството, а с недовършени задачи и вместо да си почивате и да се наслаждавате на разговори, умът ви пресмята какво още има да се свърши и как да го направи възможно по-ефективно.

Ето защо за да успеете успешно да работите от вкъщи дългосрочно, е съществено важно да намерите начин да превключвате контекста.

Бързам да кажа, че аз самата продължавам да изпитвам трудности с това, но съм открила няколко неща, които помагат:

1.По възможност си изберете удобно работно място, което няма друга функция, освен работа.

Това ще ви помогне да се разсейвате по-малко, както и да подредите мястото си според нуждите ви. Освен това ще е много по-лесно да влизате и да излизате от работен режим като просто отидете другаде. Пазете се да не правите нищо друго на това място освен работа, за да запазите тази асоциация в мозъка.

2. Ако нямате възможност за отделно работно място, създайте си някакъв знак, че масата се е превърнала от място за вечеря в работно място

За някои е достатъчно да видят компютъра си на масата, за да я възприемат за работна, но мисля, че това работи единствено ако не ползвате компютъра си за друго освен за работа. В останалите случаи ще е по-добре да си изберете нещо друго, което символизира работа за вас – може да е тефтера за записки, свещ, чаша кафе сутрин, някаква визуална преграда, каквото и да е, което не виждате и не свързвате с почивката.

По същата логика, когато е време за почивка си дайте някакъв визуален или тактилен знак, че вече почивате (ето тук лично аз изпитвам затруднения, но Нина Пенева ми помага да си създам по-добри навици в момента). Всъщност липсата на такъв ритуал или знак е един от компонентите, които допринасят лесно за изпадам в бърнаут и ви призовавам да не повтаряте моите грешки.

3. Когато работата не върви, сменете мястото

Ако сте забелязали, в съвременните офиси се проектират разнообразни пространства, които са подходящи за разнообразни типове работа. Това се наложи след като всички се убедиха, че производителността спада ако прекарваме 8 часа в един и същ контекст, независимо, че работата, която вършим, е разнообразна. Ето защо често мисля концепции от дивана или говоря по телефона от балкона. Вие можете да опитате същото, като опитате няколко варианта и откриете какво работе най-добре за вашия тип работа. Ако най-добре мислите докато се движите, постарайте си да си осигурите разходка, когато е необходимо да обмислите нещо. Ако сте като мен пък си вземете бял лист, химикалка и се отпуснете на дивана докато обсмисляте стратегии и концепции. Ако имате нужда от вдъхновение, излезе навън, и дори потърсете някое кафене, където смяната на обстановка и околния шум може и да пречат за срещи, но действат доста стимулиращо, когато искаш да напишеш някой текст възможно по-бързо, или пък се налага да насрочиш невъобразимо количество постове в идните два часа.

4. Да работиш от вкъщи не означава задължително да изкараш целия работен ден вкъщи.

Както писах и по-горе, понякога се налага да сменяме контекст. Освен това не е здравословно да прекарваме целия ден вътре цялата седмица, така че ако не излизате вечер, е добра идея да помислите за разнообразяване. Можете да правите като мен и да научите всички кафенета, в които е ок да работите – стават все повече, особено в София. Можете да пробвате и някое co-working пространство, или да си правите срещи с други хора, които работят от вкъщи, за да създадете малко динамика в ежедневието си. Друга тактика, която използвам често, е да разделям деня си на две части и около обяд да обикалям по задачи из града. Дълго време не плащах сметки онлайн и пазарувах всеки ден по малко тъкмо за да имам причина да изляза по обед. Сигурна съм, че ще намерите достатъчно варианти, ако се огледате.

Експериментирайте и наблюдавайте как ви действат различните контексти и винаги сменяйте, когато видите, че нещо не върви. И не забравяйте и да си почивате!