Ако съдя по профила си в goodreads, който имам от 2009-та година насам, към този момент съм прочела 1466 книги.

Това не е съвсем точна цифра, защото колкото и да ми се искаше, не успях да си взема нито един читателски картон от библиотеките, които посещавах като дете. Не включва и книгите, които не съм прочела от начало до край, обикновено използвани като референции за теми и тези, които съм писала.

Всички тези книги са ме оформили като личност и са повлияли на начина ми на мислене. Как обаче запомняш толкова много информация и я използваш и прилагаш в ежедневието, е един от въпросите, които ме глождат още от началото.

В детските години беше лесно – записвах си заглавията на книгите в една тетрадка и понякога пишех две-три изречения за темата или си преписвах любими цитати.

Първите си френски думи научих от „Тримата мускетари“, а по-голяма част от познанията ми за оръжия и кораби дойдоха от пиратски истории и романи за Дивия запад и досега обяснвявам кое как се казва по моделите на кораби в музеите.

Напоследък обаче не е толкова лесно. На година прочитам средно по около 80 книги, което изобщо не включва всички резюмета на книги, хилядите статии, изследвания и работна документация. И в главата ми вече са не само книгите от последните 2-3 години, а от последните 30. Така че по-скоро се опитвам да помня, но не е толкова лесно, колкото беше преди.

Нормално е с годините да оставяме настрана неща, които вече не са релевантни или важни за живота ни. Но в същото време става все по-трудно да помним нови неща, особено ако старите са били част от знанието ни години наред.

Ето защо да разчитаме само на паметта си да запомним нещо важно ново, което сме прочели, не е недостатъчно.

Вместо това лично аз подхождаш към четенето като към учене – водя си записки, анализирам и вадя важната информация, която смятам, че ще ми бъде полезна, и я записвам, за да мога да се върна към нея и по-късно и да си я преговоря при необходимост.

Воденето на записки може да бъде много прост или много комплициран процес в зависимост от вашите собствени предпочитания и нужди. Но ако не го правите досега, препоръчвам ви да опитате още днес. Ако не знаете точно какво, започнете със списък на книгите, които са ви направили впечатление и си запишете защо са важни за вас. Или си запишете какво искате да запомните от последната книга, която прочетохте и го запазете на достъпно за преглеждане място.